2009. december 12., szombat

Álom: dűlő épület felső emeletén az ablakokon keresztül suhan a táj. (Lajossal való beszélgetés után.)

Mai elmélkedéseim témái: az Isten halálával (Nietzche) kezdődött az értelem megszületése. Ez a pszichoanalízis, mint tudomány megszületésével esik egybe (1900, Freud: Álomfejtés). Az analízis ellentmondása: a jelenben kellene lenni, nem a múltban - ennek tudatában van igazi analízis. A lélektan nőiesnek tűnik, mert az ösztön-énnel (érzékiség) foglalkozik. Ennek a keretet viszont a férfi értelem (valóság relativitása) biztosítja. A vallástörténet ösztön és valóság viszonya, az anyagiasságtól való szabadság problémája. Ezért beszélünk Atyaistenről (ideál) és ezért volt elsősorban férfi mesterség a papság. A lélektani alapra való áthelyezés a fejlődés új szakasza.

A gyerekkori helyzet és reakciók megismétlődnek. A vallás az apa/anya komplexusnak, a tudomány az érett státusnak felel meg. Ez az apával/anyával való szembeszállást jelenti az ellenkező nem és a társadalom jelképében. Ez a szabadság, a férfi-jelleg megvalósulása. Az apa-figura asszimilációja, identifikáció.

Este vacsorázni mentünk az egész családdal. Nagy régi vendéglő, csupa fa minden, 40 éves étterem-lánc. Ez az épület a hálózat központja. Háromnegyed órát várunk a sorunkra, míg Don kezében villogni kezd egy Star Wars herkentyű.

Utána Aladdin Theater, jótékonysági koncert egy gyermekotthon részére: Trail Band. Nagyrészt karácsonyi énekek, mindenféle feldolgozásban (klasszikus, blues, pop, rock) és egy humorista bábjátéka a születés-történetről (Scott Parker - as 'Harold') . Megfigyeltem mennyire szükségük van az embereknek a nevetésre. Itt is, a templomban is nevetnek, ahányszor csak lehetőségük van rá. Akkor is, mikor hiányzik az igazi humor a viccből. Az est sztárja egy 70 körüli gitáros, aki feltűnő piros ruhájában, virtuóz rock-and-roll szólójátékával hozza lázba a közönséget (Doug Fraser). Mintha 20 éves lenne. Kiderül: Don-ék ismerőse, egyháztag, de ezt az "oldalát" ők sem ismerték.

Az önmagát feláldozó isten a kereszténység legnagyobb felismerése. Az unitáriusok ezt egyszerűen kihagyták az eredendő bűnnel együtt (holott ez Dávid Ferenc elméletének lényeges része). Ebből következett, hogy a vallást a külsőségekkel azonosítják. Ugyanaz a probléma, mint D.F. idejében. Ennek számos társadalmi-történelmi oka van...