2009. december 4., péntek

A Portland State University-n Joe-val. A megírandó dolgozat megbeszélése. A tanárnő javasol egy témát. Felkér egy diáklányt, aki felolvassa a könyv bevezetőjének első bekezdését. A szerző az amerikai nemzetet egy soktagú családhoz hasonlítja. A tanárnő felírja a táblára a két szót: nemzet, család. Felkéri a diákokat ezzel kapcsolatos asszociációk felsorolására. Egy fél órán keresztül boncolgatja a család és a nemzet fogalmának összehasonlítását.

Rádöbbentem: még mindig probléma a sokszínűség, és keresik az egységet. Próbálják meghatározni, milyen értelemben egy nemzet a sok-etnikumú amerikai. (Ezzel kapcsolatban már volt érdekes tapasztalatom: Roseburg-i barátaim nem értették mi köze az etnikumnak a nemzethez, míg számomra ez a kettő szinonímát jelentett.) Meglátásom: nem az a kérdés, hogy hogyan lesz egy a többségből, hanem: hogyan lett többség az egységből. Vagyis: az egység megelőzi időben, térben, természet szerint a többséget. Mi történt, mikor különböző jelkép-rendszereket kezdtünk használni? Bábel tornya. Ön-azonosság jelképekkel való pótlása. Ime: vallás-filozófia, nyelvészet, társadalomtudomány egysége.

Vége a tanfolyamnak, sajnálom. Elköszönök Sylvester Stallone-tól, aki az indián kultúrával kapcsolatos könyveket ajánl, és minden jót kíván a projektemhez.

Este fél nyolctól First United Methodist Church:
Morgan Stebbins, M.Div. L.M.S.W.: "Dreams of Fate; the Fate of Dreams". Előadás Jung álom-elméletéről. Szép, nagy templom, két pulpitussal, a háttérben hatalmas fakereszt. Fontos helyszín számomra: templomi pulpitusról pszichoanalitikus előadás. Váratlan, jelképes megvalósulása annak, amiért amerikai utamat megtettem. Az előadónak teológiai végzettsége is van és zen-buddhizmust tanulmányozott. Fordítás a Buddhista Pszichoterápia Közösség honlapjáról:

Morgan jungi analitikus, Manhattan és Cold Spring/Garrison, N.Y. környékén praktizál. A Jungi Pszichoanalitikus Társaság kiképzési igazgatója és a New York-i C. G. Jung alapítvány tagja. Zen tanulmányait a San Francisco Zen Központban Richard Baker Roshi-val kezdte a 70-es évek végén és lakója volt a közeli Green Gulch Farm Zen Központ monostorának. Elmélete integrálja a mélylélektant az ősi bölcseleti hagyományokkal. Analitikus munkájában a mindenkiben jelenlévő archetípusok jelentése adja meg a fő irányvonalat. Szakterülete: Álomanalízis. Életút felismerés. Ráhangolódás a kreatív szellemre és annak integrálása. Szenvedélyek és kényszercselekvések jelentésének feltárása. Az emberi kapcsolatok belső és külső gazdagságának felfedezése.

Bevezető feladat: gondoljunk egy gyerekkori álomra, a vele kapcsolatos benyomásokra. Egy példa álom: pubertás előtt álló lány álma: kígyó üldözi az erdőben, majd a hálószobában.

Mi az álom? Jelkép. A jelkép valóságos - szimbólikus értelemben. Ha pl. azt álomodom, hogy elveszett a pénzem a bankból nem rohanok azt kivenni. Az álom jelentése: énem távolodik az anyagi kötődésektől (attachement).

A tudatalatti a valóság része, jelképekben beszél. Megment ha figyelek rá, elpusztít ha megtagadom. A nem tudatosult lelki tartalmak sorsunkban jutnak kifejezésre. Pl.: 1000 közül "véletlenül" kiválasztom élettársnak azt az embert, akit nem kellene. A komplexus megrendezi a sorsot (living out the problem complex).

Morgan összehasonlítja Jung elméletét a Freud-éval: Freud dogmatikusan ragaszkodik a libidó elmélethez, Jung nyitottabb, azt mondja: lássuk, milyen más magyarázat, megoldás lehetséges? Ironikus vicc a freudi elmélettel kapcsolatban. Terapeuta a pácienshez: - Az a problémád, hogy elfojtod a libidódat. - Nem igaz, nem fojtom el. - Na, ugye, hogy elfojtod... --- A közönség nevet, én élvezem: Freudnak igaza van.

A kígyó álom megoldása: A kígyó ősi szimbólum: ösztönös késztetések (illetve a bőrét levedlő kígyó a megújulás) jelképe. A környezet fontossága és jelentése: az erdő az a hely, ahol a vad (szelidítetlen) állatok laknak, a természet helye. A hálószoba szintén ösztönös késztetésekre utal. Megfejtés: a nőiség ébredő késztetéseivel szembeni ellenállás.

Ezt az értelmezést előre várom. Megfigyelem Morgan jungi szellemű diplomatikus fogalmazását a templomi pulpitusról. Előadás után kérdések, körbehordozzák a mikrofont.

Este, hazafele, amerikai foci a PGE Park-nál. Megállok, nézzük a meccset. Jól esik szaladni az ingyenes övezetig, ott felülök a MAX-ra.