2009. december 5., szombat

Másnap fél 10-től fél 3-ig jungi álomfejtő tanfolyam. Ezen ingyenesen veszek részt. Pamelát üdvözlöm, aki az asztaloknál fogadja az érkezőket. A közönség hasonló, középkoron túl. Újra találkozom a két terapeutával. Leülök egy nő mellé. Beszélgetünk. Terapeuta ő is, kérdezget. A UU-t jól ismeri, nagyon ismertek a városban. Ad egy szelet csokit.

(Mellettünk kanapé, 2 férfi és egy nő. Laza társaság: egyik férfi törökülésben, másiknak pirosra festve a körmei, a nő kb. 120 kiló.)

Tananyagot kapunk: Útmutató irányelvek a személyes és kollektív szimbólumok megértéséhez: a háttér és a domináns elem azonosítása; lefordítás az álomdinamika nyelvére; az összefüggés felismerése (klikk); milyen lépésre ösztönöz; előrelátás és korrekció; a libidó folyama; az elemzés mantrái. Gyakorlatok: álom értelmezés és kategorizálás. Példa álmok elemzése.

Az álmok elemzésében fontosak az elemek, mint szimbólumok jellege. Megyek a tenger fele, úszni akarok. Egy cápauszony a vízben. A tenger, a víz a tudatalattit jelenti. Jelentés: a jelkép életveszélyre figyelmeztet: jobb ha nem erőltetem a felismerést. Búvárkodom sekély vízben: nyolc karú polippal találom szembe magam, megrémülök. Jelentés: sekély víz, a polip ártalmatlan állat, haladhatok tovább az elemzésben.

Üldözéses álom jelentése: önmagamtól való menekvés. Furcsa táj: énemet idegennek érzem. A ház: önmagam. (Jung álma a több emeletes házról. A pincében csontok - amit Freud így értelmezett: "Meg akarsz ölni". Jung az egyéni lélek alkotó elemeiként értelmezi, az ősi világként, a kollektív tudattalanként. Viszont Freudnak is igaza lett: Jung megszabadult tőle, mint tekintélytől.) Valaki közelálló halála: valakivel való azonosulás megszűnése, az illető elengedése. Nem készültem a vizsgára: valamilyen feladatra, következő fokozatra még nem állok készen. Meztelenség: a ruha saját személyiségemet jelenti, amin keresztül a környezetemmel érintkezem (persona - nem én), meg akarok szabadulni tőle.

A kundalini erő 7 csakrán való felemelkedése a különböző megvalósulási szinteket jelképezi, mely az asztrológiában a 7 bolygó szintjének felel meg - ez a psziché és a kozmikus valóság egységét jelenti. Anyakomplexus: túl sokat tartózkodtunk a fészekben. Az anyakomplexustól, az anyagi biztonságból való megválás heroikus lépés. Az autó, mint az ego jelképe: elvisz innen oda. Nyomom a féket, de hiába: nem tudom az eseményeket irányítani. Régen a lónak volt ugyanez a szerepe: irodalmi hivatkozások megértése, az álomelmélet történelmi alkalmazása. Folyó víz: a haladás iránya, jellege.

A fizikai betegségek lelki okokkal való azonosítása problémás, mert nehezen lehet összekötni a lelkit az anyagi szinttel. A visszatérő betegségek viszont adhatnak alapot arra a gyanúra, hogy lelki okokkal állunk szemben. A rák pl. túlburjánzó egóra utal.