2009. december 6., vasárnap

Délelőtt istentisztelet. Harangkórus. Cathy Cartwright elmeséli John Murray, az első univerzalista lelkész történetét.

Dr. Mark Morrison-Reed lelkész saját történetét meséli el, hogyan "tért át" unitárius vallásról az univerzalista vallásra. ("Dragged Kicking and Screaming into Heaven" - Rugdalózva és üvöltve vonszoltak a mennyországba.) A 19. század elején az univerzalizmus bejárta Amerikát, olyan népszerűségnek örvendve, amelyet soha többé nem ért el. Talán vissza kell térnünk ahhoz az üzenethez? Isten szeretete nem ismer ellenállást. Miért van annyi vita ma az istenhit körül? Mi Isten? Mark válasza: az, ami megismerhetetlen.

Közben elmélkedem: freudi ösztön-elmélet és szimbólum, lélektan és a teológia kapcsolata.

Három órától a metodista egyháznál a Humanista Egyesület ajánlásában az Egyesült Nemzetek rendezvénye: az emberi jogok kihírdetésének 61. évfordulója. Néhány afrikai és indonéziai ország szereplésével. Nemzetközi közönség. Afrikaiak, indonézek. Megnyitó: Gwen Barnard szcientológus lelkésznő, az ENSZ oregoni szervezete tanácsának tagja. Nyitó ima: Gujzar Ahmed, Portland és Környéke Vallásközi Tanácsának alelnöke, stb. Kiáltvány felolvasás. Videofilm: az emberi jogok története. Lotusz tánc: hatéves thai "királylányok" bemutatója. Poszter verseny díjnyertes kihírdetése (100 dollár).

Emberi jogok Togóban. Koffi Dessou, a portlandi Office of Human Relations ügyvezető asszisztense. Elmeséli életét Togóban. Erős akcentusa van, alig értem. Fiútestvéreivel kövekkel dobálták a nővéreik udvarlóit, akik a szomszéd faluból somfordáltak át. Nem értették miért. Testvére elpusztult a börtönben, őt apja eladta rabszolgának. Üzletemberből emberjogi harcos lett, kivívta hogy bevezessék a törvényt, amely bünteti az emberkereskedelmet. Élettörténetének tanulságát a következőkben összegzi: a rossz élményeket nem lehet elfelejteni, de fájdalmunkat enyhíti, és meg tudunk bocsájtani ha azért dolgozunk, hogy mások ne kerüljenek hasonló helyzetbe.

Scott Bickford & Gary Lapado, John Lennon: "Imagine".

Este fél nyolctól a Reed College Kaul Auditoriumában a főiskola kórusa: "America Sings!" Klasszikus darabok amerikai zeneszerzőktől és néger spirituálék.

Gondolkodtam a tegnapi és tegnapelőtti tapasztalatokról. Pár álmomról, amik világos értelmet nyertek, édesapám segítségéről. Koncert előtt a főiskola területén járkáltam, visszaidéződött egy tapasztalat és értelmet nyert az a keresztény dogma, hogy Jézus Krisztus mielőtt felment a mennybe "leméne a poklokra" (szelf-integráció). A dogma megértése így különválasztja a lélektani folyamatok szimbolikáját a történelmi személytől.

Ma sokat gyalogoltam. Kiszámítottam, hogy minden nap megteszek átlagban 10-15 mérföldet. Ma 20 is lehetett. A Reed főiskoláról elment a busz, szaladtam vagy 6 megállót, kb. (3 km), hogy ne fázzam. Jól esett a mozgás. Nagyon hideg van, fúj a szél. Kezd hiányzani a sapka.

Don kijavította és átküldte a pályázatot. Újra kijavítottam és visszaküldtem. Ma nincsenek itthon. Sütöttem gofrit.