2009. november 28., szombat

Reed College, Cooley Art Gallery: The Language of the Nude. (A meztelenség nyelve.) Négy évszázad az emberi test kiábrázolásában. A meztelenség szimbolikája a művészetben. Fordítás a honlapról:

Évszázadokig a meztelen test volt a legkifejezőbb eszköze az emberi ideáloknak. Vallásos alakok, istenek és istennők, hősök és elvont eszmék találtak kifejezésre a leplezetlen emberi testben. Ez a kiállítás 60 ritkán kiállított darabból áll, a Sacramento-i (California) Crocker Art Museum gyűjteményéből. Bemutatja a meztelenség helyét a művészetben, az európai ember ideáljai és vágyai jelképét. Választ ad arra, hogyan látták a művészek az emberi testet. Elemzi pl. Michelangelo és Raphael hatását a 16. században, a francia festőakadémiáét a 18. században, továbbá a test megjelenítését a keresztény művészetben, klasszikus mitológiában és irodalmi művekben. A kiállítás Michelangelo tanulmányokkal kezdődik, többek között ezzel az alak-tanulmánnyal az Utolsó Ítéletből, amelyet a művész barátjának, Danele da Volterra-nak tulajdonítanak.

Klasszikus művek, mellettük elemzés: miről szól a fesmény, minek a szimbóluma rajta a meztelenség? Tisztaság, őszinteség, igazság.

Jó volt itt bolyongani. Egyedül a világban. Elolvastam az összeset.