2009. november 26., csütörtök

Hálaadás vacsora Eugene-ben. Randy, Julie, Charlie. Esett az eső, és dugó volt az I5-on, másik útvonalon mentünk. Útközben Julie munkájáról beszél. Ha pl. valaki jelentette, hogy szomszédjában zavart ember lakik ő kiszállt és felmérte a helyzetet. Ha szükséges volt, javasolta intézeti kezelését. Volt ilyen a kommunizmusban is. Egészséges emberek intézeti kezelését "javasolták". A rendszer-ellenességet könnyen lehet elmebajnak tartani. És be is lehet bizonyítani bizonyos kezelési idő után...

A házigazdák: Nancy tanárnő, Will pszichológus és zenész. Két fiatal lányuk, egy fogorvos és egy túlsúyos barátnőjük a további vacsora vendégek.

Vacsora előtt mindekivel elbeszélgettem. Mikor kiderül mivel foglalkozom lendülettel vetik bele magukat saját elképzelésük elbeszélésébe. A fogorvosról kiderül, hogy filozófus ambíciói vannak, kritizálja a hagyományos vallásos hitelveket. A fiatal lány japánt tanul már 10 éve, az írásjelek filozófiájáról beszél és a legújabb áramlatról az amerikai filmekben: a vámpír-kultuszról. Azon töprengünk vajon milyen lélektani probléma ad erre magyarázatot...

Kész a vacsora, kivonulunk tányérunkkal a konyhába. Sorra vesszük a tálakat. A pulyka mellé 5-6 féle körítés kerül: mesclum és egyéb saláta, tőzegáfonya, pulyka-töltelék, krumpli-püré, stb. Az asztalfővel szemben ülök, két oldalon a két lány.

Vacsora után beszélgetés. A háziasszony tanárnő, kisegítő iskolákban tanít és tanároknak tart továbbképzést. Indián rezervátumban is járt. Az idősebb lány most végezte a főiskolát, egy márkás édességboltban eladóként dolgozik, míg szakmájában megfelelő állást talál.

Randy mesél egy show műsorról, amelyben három ajtó közül kell választani azt, ami mögött a nyeremény lehet. Választás után a műsorvezető felajánlja a megmaradt kettőt az egyért cserébe. Statisztikával bizonyították: ha a kettő választod még mindig egyforma az esélyed. Ezen vitázunk, rajzzal, kártyával demonstrálják az elméletet. (Nálam ez nem működik, mert kétszer is kihúzom a piros ászt.) Számomra ebben nincs logika, viszont a hit magyarázatot adhat a statisztikára.