2009. december 15., kedd

Utolsó nap. A szokásos rutin: felkelés után torna, 40 fekvőtámasz. Szaladás, 50 fekvőtámasz a garázs mellett, körbejárom az utcatömböt. Kiszámítottam: 10 hét alatt kb. 100 mérföldet gyalogoltam, 100-at bicikliztem. 70 különböző rendezvényen, istentiszteleten, tanfolyamon, kiállításon, koncerten, vacsorán, kiránduláson, biciklitúrán vettem részt. Utolsó beszélgetésünk Rózsával.

Kommunizmus, tulajdonjog, lélektani következmények.

Ebéd Julie-val és Randy-vel. A tapasztalataimról beszélgetünk, a Jung előadásról. Megmagyarázom Freud és Jung elmélete közötti különbséget: libidó-elmélet és az archetípusok elmélete. Az idegen nyelv-tanulás nehézségei. Julie kínait tanul. A hangsúly érdekességei: többértelmű szavak.

Julie visz haza. Útközben tapasztalataimról mesélek: minden napnak megvolt az üzenete. A jungi szinkronicitás elméletéről beszélgetünk, az események egybeeséséről önéletrajzában. Édesapám eltávozásáról és örökségemről, mely az utamat lehetővé tette.

Meghívom Dont és Patriciát az Elmers-be egy utolsó vacsorára. Összegezem tapasztalataimat. (Megjegyzem: Budapesten nem fogják elhinni, hogy 10 hétig ingyen laktam náluk.)

Este megnéztünk egy dokumentumfilmet Jézus és a kereszténység történetéről az OPB-n.

Vallás és a hatalom lélektanának összefüggésein gondolkodom.

2009. december 14., hétfő

Reggeli torna: jó a levegőre kijönni, jó érzés itt lenni. Megnyugvással tölt el, hogy eredményes volt minden.

Ma becsomagoltam. Kimentem és vettem egy táskát a Goodwill-ben. 12.99 volt, de 6.49-ért adták. (Később megnéztem: egy hasonló 80-100 között van.)

Patricia már délben megterítette az asztalt. Fél háromkor már főzött. Telepítettem mindkettőjüknek a Skype-ot, majd kimentem a Lloyd Centerbe. Járkáltam, nézelődtem a könyvesboltban, a szuvenír boltban, néztem a korcsolyázókat. Felmértem, hogy mennyit változtam.

Vallás, szexualitás, szégyen közötti összefüggés.

Nagy vacsora: Ingrid+Henry, John+Mary, Don+Pat, Michael+Susan. Kétféle vegetáriánus étel + saláta. Új recept, bonyolult, Patricia a nevét se tudja. Az egyik tökkrém, dió darabokkal, édes szörp a tetején.

Vacsora után a nagy tévében megnéztük az ezévi kirándulós képeket. Don állította össze mindenkinek a képeiből.

Búcsú.

2009. december 13., vasárnap

Álom: magas tömbház legfelső emeletén vagyok. Ki akarok menni az erkélyre, de a korlát nagyon halványan látszik. Tudom, hogy ott van, de nem látom világosan, és ezért nem bízom benne, hogy valóban létezik. Nem merek kimenni, hogy rátámaszkodjam és kinézzek, mert iszonyú mélység van lent. Leülök és a lábammal próbálom elérni a korlátot, hogy meggyőződjem ott van-e.

Istentisztelet előtt találkoztam Marilyn-el. Említette a lelkész csütörtöki előadását, amelyben az erdélyi unitáriusokról is szó volt. Csodálkozott, hogy az erdélyiek számára a vallás etnikai identitásukat jelenti. Megmagyaráztam: ez olyan, mint az amerikai telepesek esete, akik szintén etnikai alapon csoportosultak. Vallásuk ugyanígy része volt az etnikai identitásuknak. Pl. az amisok, akik németek. Majd találkoztam Mark-al és Lil Hosman-al, beszámoltam a könyvem alakulásáról.

Istentisztelet, Dr. Mark Morrison-Reed beszolgáló lelkész: "Karácsony a 114. utcában". Elektronikus hírlevél: Habár már 50 éve elhúnyt, gondolatban minden karácsonyt dédnagyanyám házában töltök, Washington DC-ben. Tartsál velem, amint felidézem gyerekkorom keserédes ünnepi emlékeit minden vidámságával és ajándékaival, veszteségeivel és szeretetével.

Istentisztelet alatt az isten haláláról gondolkodtam: e nélkül nincs lelkészi hivatás. Amerikában ennek köszönhető, hogy a mainstream kereszténységnek olyan tekintélye volt. És végig a történelemben. Ezt mutatja a kereszténység története: az isten halála Pál apostollal kezdődött, majd Nietzchével és Freud-al új szakaszba lépett, amit implicit a humanizmus visz tovább. Az uu-k is fel kellene ismerjék. Egészen uu kezdek lenni... Ez az istentisztelet más volt. 10 hét alatt a tekintélyelvű benyomást felváltotta egy másik, ahol az értelmiségi eszmének is tere van.

Kijövök, Randy és Julie bemutatnak a lányuknak, aki szabadságon van itthon New York-ból. Megbeszélünk egy utolsó ebédet. Katie-nek megköszönöm, hogy vendégként résztvehettem a tanfolyamokon.

Ebédelni mentünk Don-ékkal és Henry-ékkel. Don-ék fia, Mike ma pár napra hazaköltözik, válik. Patricia kért, hogy maradjak. Az ebédnél Markról volt szó, felsőosztályú "fehér" kultúrájáról (Washington, Chicago). Kihoznak két jókora húsos szendvicset, pirított kenyérrel, meghintve porcukorral. A gyerekek iPhone-őrületéről van szó: az asztal alatt is "text"-elnek, úgy nyomkodják gombokat, hogy oda se néznek.

Ebéd után elmentem a Powell's-be. Vettem még két Erich Fromm könyvet. Olvasgattam. Még három nap... Sétáltam a belvárosban, a gitárost hallgattam, azzal az érzéssel, hogy része vagyok annak UU-nak, amely benne van a körülöttem lévő város szellemiségében. Az utóbbi két napban nekifogtam olvasni Fromm-ot (The Dogma of Christ). Más itten lélektannal foglalkozni, kézzelfogható a szükség. Az iskolákba is be kellene vezetni. Régen a valláserkölcsi nevelés épp ezt a szerepet töltötte be. Sok felekezeti iskola van Magyarországon is. Annakidején a lélektan tabu volt Romániában. Egy diktatúrában a neurotikusok rendszer-ellenesek, mert betegségükben a rendszernek épp annyi szerepe van, mint a családi hagyományoknak. A főtéren fiatalok álldogálnak, szórólapot nyomnak kezembe: "God says please do not go to Hell".

Vacsora: magyar kolbász. Utána elmentem venni valamit Hildáéknak a Rossban.

2009. december 12., szombat

Álom: dűlő épület felső emeletén az ablakokon keresztül suhan a táj. (Lajossal való beszélgetés után.)

Mai elmélkedéseim témái: az Isten halálával (Nietzche) kezdődött az értelem megszületése. Ez a pszichoanalízis, mint tudomány megszületésével esik egybe (1900, Freud: Álomfejtés). Az analízis ellentmondása: a jelenben kellene lenni, nem a múltban - ennek tudatában van igazi analízis. A lélektan nőiesnek tűnik, mert az ösztön-énnel (érzékiség) foglalkozik. Ennek a keretet viszont a férfi értelem (valóság relativitása) biztosítja. A vallástörténet ösztön és valóság viszonya, az anyagiasságtól való szabadság problémája. Ezért beszélünk Atyaistenről (ideál) és ezért volt elsősorban férfi mesterség a papság. A lélektani alapra való áthelyezés a fejlődés új szakasza.

A gyerekkori helyzet és reakciók megismétlődnek. A vallás az apa/anya komplexusnak, a tudomány az érett státusnak felel meg. Ez az apával/anyával való szembeszállást jelenti az ellenkező nem és a társadalom jelképében. Ez a szabadság, a férfi-jelleg megvalósulása. Az apa-figura asszimilációja, identifikáció.

Este vacsorázni mentünk az egész családdal. Nagy régi vendéglő, csupa fa minden, 40 éves étterem-lánc. Ez az épület a hálózat központja. Háromnegyed órát várunk a sorunkra, míg Don kezében villogni kezd egy Star Wars herkentyű.

Utána Aladdin Theater, jótékonysági koncert egy gyermekotthon részére: Trail Band. Nagyrészt karácsonyi énekek, mindenféle feldolgozásban (klasszikus, blues, pop, rock) és egy humorista bábjátéka a születés-történetről (Scott Parker - as 'Harold') . Megfigyeltem mennyire szükségük van az embereknek a nevetésre. Itt is, a templomban is nevetnek, ahányszor csak lehetőségük van rá. Akkor is, mikor hiányzik az igazi humor a viccből. Az est sztárja egy 70 körüli gitáros, aki feltűnő piros ruhájában, virtuóz rock-and-roll szólójátékával hozza lázba a közönséget (Doug Fraser). Mintha 20 éves lenne. Kiderül: Don-ék ismerőse, egyháztag, de ezt az "oldalát" ők sem ismerték.

Az önmagát feláldozó isten a kereszténység legnagyobb felismerése. Az unitáriusok ezt egyszerűen kihagyták az eredendő bűnnel együtt (holott ez Dávid Ferenc elméletének lényeges része). Ebből következett, hogy a vallást a külsőségekkel azonosítják. Ugyanaz a probléma, mint D.F. idejében. Ennek számos társadalmi-történelmi oka van...

2009. december 11., péntek

Ma takarítottam a leveleket a ház körül 10-től fél háromig. Ez jó volt, nagyon szép idő van. Ha kirepülsz a fészekből ne nézz vissza...

Lajossal és Zsuzsával ebéd egy thai vendéglőben. Ugyanolyan zöldséglevest ettem, mint Joe-ékkal. Vastag, félig nyers nagy káposztalevél- és hagyma-darabok. A káposztalevél alig fért a kanálra, pedig ekkora kanalat még nem láttam. A lé nagyon jól esett. Előtte megkóstoltam Zsuzsa zöldséges csirkéjét, iszonyú erős volt, utána nem győztem törölni az orrom. Otthon tapasztalataimról, Lajos gyerekkori emlékeiről beszélgettünk, a háború borzalmairól, kivándorlásuk és letelepedésük történetéről. Az erdélyi és magyarországi politikai és egyházi állapotokról. Nagyon jó volt!

Az amerikai magyarság minden nyáron összejövetelt tart Ohio-ban. Általában 150-en gyűlnek össze.

2009. december 10., csütörtök

Ma újra átnéztem, amit Don átküldött. Miután beszélgettünk kimentem, vettem elemeket a gépbe, járkáltam a boltokban és azon gondolkodtam, amiről szó volt.

Itt az emberek a teljességet keresik, így az ellenkező nemben az egész ember számít. Freud ösztön-energiában gondolkodott, Jung archetípusokban. A kettő tartalom és forma viszonyban áll. Mindkettőt használjuk az önkifejezésben. Az ösztön elemibb és nemtelen, mégis nemekben valósul meg. Mintha a szüleinket képviselnénk a társas kapcsolatokban.

Ma este héttől Mark Morrison-Reed: "The Perversity of Embracing Diversity. Talk Given at General Assembly 2009." (A sokszínűség perverzitása. 2009-ben tartott egyházi közgyűlésen elmondott beszéd.) Elektronikus hírlevél:

Ezen a előadáson, melynek címe: "Homályos elképzelések és kemény valóság között vergődve: a sokszínűség perverzitása" Morrison-Reed megállapítja: "Meglepő és fájdalmas igazság van az unitárius univerzalisták sokszínűségre való törekvése mögött. Ennek az igazságnak a felismerése azzal kezdődik, hogy őszintén felmérjük kik vagyunk, miért vagyunk azok, akik vagyunk, és egy rejtéllyel végződik, amelynek megoldása viszont nem reménytelen. Ha az unitárius univerzalisták valóban meg akarnak változni, akkor először is el kell fogadják az igazságot. Valóság és álom között vergődve mi a tennivalónk?"

Mark raszta frizurája fejkendővel összekötve, stílusa emlékeztet az afro-amerikai prédikátorokra. Beszédéből kiderül: a UUA mind szabadelvűbb és színesebb lett az évtizedek folyamán, mind többféle fajú és szexuális beállítottságú tagja van. (A lelkészek 6-7%-a LGBT.)

Adalék a freudi elmélethez: vallás és pszicho-szexualitás problémáján gondolkodtam, míg hazafelé jöttem. Írtó hideg van. Marilyn-nek elfagytak a csövei. Ott láttam őt is, és még sok ismerőst. Mikor hazaértem levelet kaptam tőle, melyben Mark előadását értékelte.

Megállapítottam, hogy időm végéhez közeledem, teljesítettem a tervem. A Jung előadás váratlan beteljesülése volt utamnak.

2009. december 9., szerda

Elmélkedéseim témái: a szexualitás, mint az ösztön megvalósulása., vallásos szimbólumok mint ennek jelképe. Tudomány, apa/anya komplexus és vallás (atyaisten és anyaszentegyház). A cölibátus, mint a komplexusra adott válasz. Rítusok és a valóság. Teljesség: visszatérés a lét alapjához. A fejlődés iránya: visszakapcsolódás (re-ligio). A világ "unitárius"-sága, azaz egysége a természettudományban és technikában. Továbbá: a szentháromság titka, az egység a háromságban: a szelf egysége. Ezekhez a karikákhoz kötötték a lovakat. A járdaszéleken sokfelé lehet látni, még a központban is. A nagy épület előtt a Powell's sarkáról visszaverődik a lenyugvó nap.

Utóbbi hetekben Jon Krakauer: "Into Thin Air" könyvét olvastam a Himalája megmászásáról. Számomra ez is egy jelkép.

Ma este Ingrid és Henry meghívtak vacsorára. Sült csirke volt rizzsel és salátával. Vacsora előtt a vallásról, tapasztalataimról beszélgettünk (Jung előadás, freudi ösztön-elmélet és vallás). Úgy tűnik felkeltettem Henry érdeklődését a humanizmus iránt, mert említette, hogy el szeretne menni az előadásaikra. Vacsora után megnéztünk egy régi western filmet John Wayne-el.

2009. december 8., kedd

Miután beszéltünk elmentem bevásárolni biciklivel. Kipróbáltam a kártyát, működött ($18).

2009. december 7., hétfő

Írtam, majd kimentem egy sétára a Lloyd Centerbe. Karácsonyi bevásárlás.

2009. december 6., vasárnap

Délelőtt istentisztelet. Harangkórus. Cathy Cartwright elmeséli John Murray, az első univerzalista lelkész történetét.

Dr. Mark Morrison-Reed lelkész saját történetét meséli el, hogyan "tért át" unitárius vallásról az univerzalista vallásra. ("Dragged Kicking and Screaming into Heaven" - Rugdalózva és üvöltve vonszoltak a mennyországba.) A 19. század elején az univerzalizmus bejárta Amerikát, olyan népszerűségnek örvendve, amelyet soha többé nem ért el. Talán vissza kell térnünk ahhoz az üzenethez? Isten szeretete nem ismer ellenállást. Miért van annyi vita ma az istenhit körül? Mi Isten? Mark válasza: az, ami megismerhetetlen.

Közben elmélkedem: freudi ösztön-elmélet és szimbólum, lélektan és a teológia kapcsolata.

Három órától a metodista egyháznál a Humanista Egyesület ajánlásában az Egyesült Nemzetek rendezvénye: az emberi jogok kihírdetésének 61. évfordulója. Néhány afrikai és indonéziai ország szereplésével. Nemzetközi közönség. Afrikaiak, indonézek. Megnyitó: Gwen Barnard szcientológus lelkésznő, az ENSZ oregoni szervezete tanácsának tagja. Nyitó ima: Gujzar Ahmed, Portland és Környéke Vallásközi Tanácsának alelnöke, stb. Kiáltvány felolvasás. Videofilm: az emberi jogok története. Lotusz tánc: hatéves thai "királylányok" bemutatója. Poszter verseny díjnyertes kihírdetése (100 dollár).

Emberi jogok Togóban. Koffi Dessou, a portlandi Office of Human Relations ügyvezető asszisztense. Elmeséli életét Togóban. Erős akcentusa van, alig értem. Fiútestvéreivel kövekkel dobálták a nővéreik udvarlóit, akik a szomszéd faluból somfordáltak át. Nem értették miért. Testvére elpusztult a börtönben, őt apja eladta rabszolgának. Üzletemberből emberjogi harcos lett, kivívta hogy bevezessék a törvényt, amely bünteti az emberkereskedelmet. Élettörténetének tanulságát a következőkben összegzi: a rossz élményeket nem lehet elfelejteni, de fájdalmunkat enyhíti, és meg tudunk bocsájtani ha azért dolgozunk, hogy mások ne kerüljenek hasonló helyzetbe.

Scott Bickford & Gary Lapado, John Lennon: "Imagine".

Este fél nyolctól a Reed College Kaul Auditoriumában a főiskola kórusa: "America Sings!" Klasszikus darabok amerikai zeneszerzőktől és néger spirituálék.

Gondolkodtam a tegnapi és tegnapelőtti tapasztalatokról. Pár álmomról, amik világos értelmet nyertek, édesapám segítségéről. Koncert előtt a főiskola területén járkáltam, visszaidéződött egy tapasztalat és értelmet nyert az a keresztény dogma, hogy Jézus Krisztus mielőtt felment a mennybe "leméne a poklokra" (szelf-integráció). A dogma megértése így különválasztja a lélektani folyamatok szimbolikáját a történelmi személytől.

Ma sokat gyalogoltam. Kiszámítottam, hogy minden nap megteszek átlagban 10-15 mérföldet. Ma 20 is lehetett. A Reed főiskoláról elment a busz, szaladtam vagy 6 megállót, kb. (3 km), hogy ne fázzam. Jól esett a mozgás. Nagyon hideg van, fúj a szél. Kezd hiányzani a sapka.

Don kijavította és átküldte a pályázatot. Újra kijavítottam és visszaküldtem. Ma nincsenek itthon. Sütöttem gofrit.

2009. december 5., szombat

Másnap fél 10-től fél 3-ig jungi álomfejtő tanfolyam. Ezen ingyenesen veszek részt. Pamelát üdvözlöm, aki az asztaloknál fogadja az érkezőket. A közönség hasonló, középkoron túl. Újra találkozom a két terapeutával. Leülök egy nő mellé. Beszélgetünk. Terapeuta ő is, kérdezget. A UU-t jól ismeri, nagyon ismertek a városban. Ad egy szelet csokit.

(Mellettünk kanapé, 2 férfi és egy nő. Laza társaság: egyik férfi törökülésben, másiknak pirosra festve a körmei, a nő kb. 120 kiló.)

Tananyagot kapunk: Útmutató irányelvek a személyes és kollektív szimbólumok megértéséhez: a háttér és a domináns elem azonosítása; lefordítás az álomdinamika nyelvére; az összefüggés felismerése (klikk); milyen lépésre ösztönöz; előrelátás és korrekció; a libidó folyama; az elemzés mantrái. Gyakorlatok: álom értelmezés és kategorizálás. Példa álmok elemzése.

Az álmok elemzésében fontosak az elemek, mint szimbólumok jellege. Megyek a tenger fele, úszni akarok. Egy cápauszony a vízben. A tenger, a víz a tudatalattit jelenti. Jelentés: a jelkép életveszélyre figyelmeztet: jobb ha nem erőltetem a felismerést. Búvárkodom sekély vízben: nyolc karú polippal találom szembe magam, megrémülök. Jelentés: sekély víz, a polip ártalmatlan állat, haladhatok tovább az elemzésben.

Üldözéses álom jelentése: önmagamtól való menekvés. Furcsa táj: énemet idegennek érzem. A ház: önmagam. (Jung álma a több emeletes házról. A pincében csontok - amit Freud így értelmezett: "Meg akarsz ölni". Jung az egyéni lélek alkotó elemeiként értelmezi, az ősi világként, a kollektív tudattalanként. Viszont Freudnak is igaza lett: Jung megszabadult tőle, mint tekintélytől.) Valaki közelálló halála: valakivel való azonosulás megszűnése, az illető elengedése. Nem készültem a vizsgára: valamilyen feladatra, következő fokozatra még nem állok készen. Meztelenség: a ruha saját személyiségemet jelenti, amin keresztül a környezetemmel érintkezem (persona - nem én), meg akarok szabadulni tőle.

A kundalini erő 7 csakrán való felemelkedése a különböző megvalósulási szinteket jelképezi, mely az asztrológiában a 7 bolygó szintjének felel meg - ez a psziché és a kozmikus valóság egységét jelenti. Anyakomplexus: túl sokat tartózkodtunk a fészekben. Az anyakomplexustól, az anyagi biztonságból való megválás heroikus lépés. Az autó, mint az ego jelképe: elvisz innen oda. Nyomom a féket, de hiába: nem tudom az eseményeket irányítani. Régen a lónak volt ugyanez a szerepe: irodalmi hivatkozások megértése, az álomelmélet történelmi alkalmazása. Folyó víz: a haladás iránya, jellege.

A fizikai betegségek lelki okokkal való azonosítása problémás, mert nehezen lehet összekötni a lelkit az anyagi szinttel. A visszatérő betegségek viszont adhatnak alapot arra a gyanúra, hogy lelki okokkal állunk szemben. A rák pl. túlburjánzó egóra utal.

2009. december 4., péntek

A Portland State University-n Joe-val. A megírandó dolgozat megbeszélése. A tanárnő javasol egy témát. Felkér egy diáklányt, aki felolvassa a könyv bevezetőjének első bekezdését. A szerző az amerikai nemzetet egy soktagú családhoz hasonlítja. A tanárnő felírja a táblára a két szót: nemzet, család. Felkéri a diákokat ezzel kapcsolatos asszociációk felsorolására. Egy fél órán keresztül boncolgatja a család és a nemzet fogalmának összehasonlítását.

Rádöbbentem: még mindig probléma a sokszínűség, és keresik az egységet. Próbálják meghatározni, milyen értelemben egy nemzet a sok-etnikumú amerikai. (Ezzel kapcsolatban már volt érdekes tapasztalatom: Roseburg-i barátaim nem értették mi köze az etnikumnak a nemzethez, míg számomra ez a kettő szinonímát jelentett.) Meglátásom: nem az a kérdés, hogy hogyan lesz egy a többségből, hanem: hogyan lett többség az egységből. Vagyis: az egység megelőzi időben, térben, természet szerint a többséget. Mi történt, mikor különböző jelkép-rendszereket kezdtünk használni? Bábel tornya. Ön-azonosság jelképekkel való pótlása. Ime: vallás-filozófia, nyelvészet, társadalomtudomány egysége.

Vége a tanfolyamnak, sajnálom. Elköszönök Sylvester Stallone-tól, aki az indián kultúrával kapcsolatos könyveket ajánl, és minden jót kíván a projektemhez.

Este fél nyolctól First United Methodist Church:
Morgan Stebbins, M.Div. L.M.S.W.: "Dreams of Fate; the Fate of Dreams". Előadás Jung álom-elméletéről. Szép, nagy templom, két pulpitussal, a háttérben hatalmas fakereszt. Fontos helyszín számomra: templomi pulpitusról pszichoanalitikus előadás. Váratlan, jelképes megvalósulása annak, amiért amerikai utamat megtettem. Az előadónak teológiai végzettsége is van és zen-buddhizmust tanulmányozott. Fordítás a Buddhista Pszichoterápia Közösség honlapjáról:

Morgan jungi analitikus, Manhattan és Cold Spring/Garrison, N.Y. környékén praktizál. A Jungi Pszichoanalitikus Társaság kiképzési igazgatója és a New York-i C. G. Jung alapítvány tagja. Zen tanulmányait a San Francisco Zen Központban Richard Baker Roshi-val kezdte a 70-es évek végén és lakója volt a közeli Green Gulch Farm Zen Központ monostorának. Elmélete integrálja a mélylélektant az ősi bölcseleti hagyományokkal. Analitikus munkájában a mindenkiben jelenlévő archetípusok jelentése adja meg a fő irányvonalat. Szakterülete: Álomanalízis. Életút felismerés. Ráhangolódás a kreatív szellemre és annak integrálása. Szenvedélyek és kényszercselekvések jelentésének feltárása. Az emberi kapcsolatok belső és külső gazdagságának felfedezése.

Bevezető feladat: gondoljunk egy gyerekkori álomra, a vele kapcsolatos benyomásokra. Egy példa álom: pubertás előtt álló lány álma: kígyó üldözi az erdőben, majd a hálószobában.

Mi az álom? Jelkép. A jelkép valóságos - szimbólikus értelemben. Ha pl. azt álomodom, hogy elveszett a pénzem a bankból nem rohanok azt kivenni. Az álom jelentése: énem távolodik az anyagi kötődésektől (attachement).

A tudatalatti a valóság része, jelképekben beszél. Megment ha figyelek rá, elpusztít ha megtagadom. A nem tudatosult lelki tartalmak sorsunkban jutnak kifejezésre. Pl.: 1000 közül "véletlenül" kiválasztom élettársnak azt az embert, akit nem kellene. A komplexus megrendezi a sorsot (living out the problem complex).

Morgan összehasonlítja Jung elméletét a Freud-éval: Freud dogmatikusan ragaszkodik a libidó elmélethez, Jung nyitottabb, azt mondja: lássuk, milyen más magyarázat, megoldás lehetséges? Ironikus vicc a freudi elmélettel kapcsolatban. Terapeuta a pácienshez: - Az a problémád, hogy elfojtod a libidódat. - Nem igaz, nem fojtom el. - Na, ugye, hogy elfojtod... --- A közönség nevet, én élvezem: Freudnak igaza van.

A kígyó álom megoldása: A kígyó ősi szimbólum: ösztönös késztetések (illetve a bőrét levedlő kígyó a megújulás) jelképe. A környezet fontossága és jelentése: az erdő az a hely, ahol a vad (szelidítetlen) állatok laknak, a természet helye. A hálószoba szintén ösztönös késztetésekre utal. Megfejtés: a nőiség ébredő késztetéseivel szembeni ellenállás.

Ezt az értelmezést előre várom. Megfigyelem Morgan jungi szellemű diplomatikus fogalmazását a templomi pulpitusról. Előadás után kérdések, körbehordozzák a mikrofont.

Este, hazafele, amerikai foci a PGE Park-nál. Megállok, nézzük a meccset. Jól esik szaladni az ingyenes övezetig, ott felülök a MAX-ra.

2009. december 3., csütörtök

Ma nem mentem el Patriciával kirándulni, mert munkám jött. Egész délelőtt és délután itthon voltam. Don-al megbeszéltük a könyvet. Biztos benne, hogy kiadják. Javasolta, hogy tegyem fel a webre is, indítsak blogot a témában. Megbeszéltük, hogy ő feladja a pályázatot.

Estefele Camille értem jött, és elmentünk egy pizzázóba vacsorázni. Nagyon jól elbeszélgettünk, bementünk az egyházhoz és ott is folytattuk még 15 percet. Elbúcsúzunk, jönni fog jövő évben.

Meditáció: "An Open Heart - Living with Compassion"
(Nyílt szív - Együttérzéssel élni). PROGRAM GUIDE:

Együttérző életet élni, "úgy cselekedni másokkal, ahogyan szeretnénk, hogy velünk cselekedjenek" nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik. Beállítottságunk gyakran megakadályoz abban, hogy az "aranyszabályt" kövessük. A gondok között elveszítjük türelmünket és csak a jobblét elérésére figyelünk. Ez a tanfolyam felfedező út önmagunk és mások fele. Megosztjuk és megbeszéljük tapasztalatainkat, mely által megváltoznak benyomásaink, együttérzésre találunk, és egy új életszemléletre. Vezető: Jim Andrews és Susan Cunningham - mindketten egyháztagok, akik a Felnőtt Programok vezetőségi tagjai. Részletek: négy csütörtök: nov. 5, 12, 19, dec. 3. B102. Díj egyháztagoknak: $30, nem egyháztagoknak $40.

Meglepetés: Susan fogad, kiránduló társunk. Meditációval kezdi (harang, együttérzés a szeretteinkkel, a távolabbiakkal, stb.). Utána számonkérte a leckét: ki milyen szerettére gondolt a napokban és mit fedezett fel vele kapcsolatban? Mi az a pozitív tulajdonság, amit eddig nem ismert fel benne? Bemutattak, mint vendéget.

Hármas csoportokra oszlottunk, két cédulát kaptunk, két-két témával: szolgálat (service) és együttérzés, illetve: hűség (loyalty) és együttérzés (compassion). Beszéljük meg, mit jelentenek ezek számunkra, és hogyan tudjuk a kettőt összekötni.

Mielőtt belefogunk én vagyok a téma. A fiatalabb nő (web design-os) 4 éve volt Budapesten a csoporttal, nagyon tetszett neki, még szeretne menni. Az idősebb hölgy elmondja, hogy átélte az ötvenhatos eseményeket a hírekben. Könnybe lábad a szeme.

Belefogunk a témába. Az idősebb nő könyvtáros volt, nem volt megelégedve a munkájával, mert úgy érezte, a főnökei nem ismerik el. Az egyházhoz kezdett járni és rájött, hogy nem elismerésért kell dolgozzon, hanem szolgálatnak kell felfognia munkáját. Ne az egónk legyen a központban, hanem az, hogy adunk valamit.

Hazafele gyalogoltam, útközben Ingrid és Henry felvettek. Meghívtak egy estére filmet nézni.

Pamela levelet küldött: megkérte a Jung baráti kört, hogy engedjenek ingyenesen részt venni a szombaton tartandó tanfolyamon is. Válasz: örömmel fogadnak. Pamela továbbítja a levelet. Ez nagyon jó hír, különleges lehetőség! Nagyon örvendek! ($85!)

Hi Everyone, I talked with Carol today about inviting a visiting Hungarian translator to our board dinner. He is staying with friends of mine working on translating the first Unitarian written text from old Hungarian to English. Anyway at dinners I discovered he is very interested in and informed about Jung's work. When I invited him to the lecture/workshop he became very excited that it was open to the public (I guess not true in Hungary) and said this was the one thing he had wanted to accomplish before leaving next week... to meet with people involved with Jungian psychology. Carol said there was not room at the dinner (I thought he could meet with people much more informed than I am) but asked if he was coming to the workshop too. I don't think he can afford the cost so she suggested I float an email to see if we could offer a freebie this one time. Let me know what you all think. He is a very engaging man and talking with him has made me even more aware of how enormously fortunate we in Portland are to have OFJ. Thanks, Pamela

2009. december 2., szerda

Reggel: anyag és lélek, értelem és ösztön, pénz és szex. A két principium, mely a teljességet, egységet alkotja. Ezek keverednek.

Átnéztem újra Don munkáját, javítgattam. Eldöntöttem, hogy itt hagyom ezt a pályázatot, ő adja fel. Alakul a kép. A teológia tabu-jellegéről elmélkedtem, tekintélyelv és tudatlanság viszonyáról.

Újra az egyetemen. Két diáklány törökülésben az asztal tetején. A tanárnő szemben velük a terem másik végében, a többiek körben. Frederick Douglas és Abraham Lincoln rabszolgaságról vallott elveiről beszélgetnek. Laza, aktív társalgás, mindenki megpróbálja használni a fejét, saját meglátásaival összehasonlítani Douglas és Lincoln szemléletét. A tanárnő kérdéseket vet fel, érdekes ellentmondásokra mutat rá. Csodáltam milyen nyugodtan követik egymást a hozzászólások, mindenki tudja mikor fejezte be a társa, és veheti át a szót. Nem vágnak egymás szavába. Ha véletlenül egyszerre szólalnak meg, rögtön átadják a szót. (Olyan mint a közlekedés.) Spontán megy a beszélgetés és mégis haladnak a terv szerint.

Ellentéte a tapasztalataimnak. Felfedezem a koncentráció képességét az összefüggések követésében. Összehasonlítás: tanulmányok a valóság elemzésével ill. annak kiiktatásával.

Lincoln szerint az unióhoz tartozó államokban lévő rabszolgaság intézménye adott, el kell ismerni, mint szükséges rosszat, de nem szabad az újonnan csatlakozó államokba is bevezetni. Joe-val megettünk egy újabb tányér lencselevest abban a közeli büfében és közben térképet rajzolt (fejjel lefelé), amelyen bemutatta az északi és déli államokat és megmagyarázta mely új államokról volt szó (Nebraska és Wisconsin). Felidéztük az irodalmi műveket, amelyekben szökött rabszolgák szerepelnek (Huckleberry Finn, Tamás bátya kunyhója).

Tiszta idő van, de eléggé hideg, siettem vissza. Közben kiszálltam a piacnál. Míg jöttem visszafele rájöttem, hogy ha megszabadulunk a tekintélytől felismerjük az embert és felszabadul a szeretet.

Vacsoránál itt volt Don-ék barátnője (Pamela), aki a Jung Oregoni Társaság tagja. Hosszasan beszélgetünk Jungról és az önéletrajzi könyvéről, amit ő most olvas (én tavasszal vettem meg a Powell's-ben). Részleteket idézünk fel belőle, nagyokat nevetünk. Ajánlott péntekre egy előadást: "Sors álmok, az álmok sorsa", egy New York-i analitikus előadása Jung álom-elméletéről, utána egész napos kurzus. Megörülök a lehetőségnek, az előadás 12 dollár, erre feltétlenül elmegyek.

Vacsora közben felfedeztem egy újabb változást: ragaszkodni a tényekhez. A társalgás nem szükségképpeni összefüggéstelen csevegést jelent.

Ez a nap az értelem felfedezésének a napja volt.

2009. december 1., kedd

Sétáltam délelőtt a Broadway-en nyugat fele és vissza. Férfi és nő különbségén elmélkedtem, az anyagiságtól való függetlenség és függés természetén. Női érzékiség és kötődés. Férfi szellemiség és szabadság. Önfeláldozás és önmegsemmisítés. A férfi szellemiség és reformációs folyamat kapcsolata: disztingválódás és szelf-integráció. Női szellemiség és anyagi-ság (anya-anyag, mater-materia, mother-matter). Az ókori hit: "a nőnek nincsen lelke" ill. a "férfiú a nő feje" (lásd DF). Nő: az élet fenntartása, a férfi: fejlődése. A fejlődés szabadsága a lelki egyensúly biztosítéka. Férfi identitás és anya-komplexus. Megállapítom: a férfi identitás a tudatosságban (disztingváció), a női az érzékiségben (identifikáció) teljesedik ki. Mindkettő a valóság-ösztön kapcsolat megvalósulását jelenti. Ma 8 hete jöttem.

Vettem egy kenyeret, egy süteményt (ez nagyon finom volt) és két Snickerst. Úgy döntöttem nem megyek el a "Visszatérés a szertartásokhoz" című előadásra. Amúgyis, ez a gondolat DF ellentéte.

Átnéztem, amit Don kijavított. Kérdéseket fűzött hozzá a tartalom-ismertetőhöz. Témában vagyunk: hogyan magyarázom meg a szentháromságot és a többit? Most világosabb és egyértelműbb a keresztény dogmatika lélektani jellege.

5 óra fele megettem két virslit és kimentem a Lloyd Center fele. A teljességre van szüksége az embernek. Ez az igény eleve adott. Bementem a könyvesboltba. Nagy választék, jó érzés járkálni a polcok között. A teljesség a nemiségben valósul meg. Ez ugyanakkor a leválást jelenti a tekintélyekről: a projekcióról. Az egyéni teljesség a globális teljességet jelenti, a kulturális elszigeteltség és a fragmentáció feloldódását. Az ösztön-energia, azaz az ösztön-én integrációját. Ez által valósul meg a jungi "individuáció" folyamata. Így már mindennek értelme van. Látom, hogy a valóságban is beválik a várakozásom. Pszichoanalízis és vallás találkozik itt.

Don valami mexikói kaját készített, kérdezte csatlakozom-e hozzá. Mondtam igen. Valami palacsinta formájú kenyérszerűségbe volt beletekerve csirkehús és babfőzelék, piros és erős chili paprikával. Jó erős volt, kortyoltam rá a jeges vizet. Utána fagylaltot ettünk eperlekvárral. Folyt az orrom. Elmesélte, hogy valahol egy európai táborban jugoszláv és finn gyerekek étkeztek együtt, és valaki megfigyelte, hogy evés közben mindenik finn gyerek törölte az orrát, míg a jugoszlávok küzül egyik sem. Úgy látszik ez a magyar rokonságtól van, mondta Don (ő is finn származású).

Este kimentem, hogy csináljak neked egy pár képet ezekről a kivilágított házakról.

Amerika az a hely, ahol a különböző kultúrák szabadságának köszönhetően a felettes én és az ösztönén között közvetlenebb a kapcsolat. Ezért más a férfi és nő viszonya, és ezért más a valláshoz való viszony. A szabadság, a felettes én és ösztönén közötti kapcsolat itt hétköznapi témává teszi a vallást.